fredag 25 november 2011

Glöggprovning i Stockholm

Glöggprovning i Stockholm


Med en månad kvar upplever jag att det är lite väl tidigt att tala jul, eller midvinter med dess blot. Julen som högtid är som bekant för att fira Jesus ankomst.

I den gamla fornnorden, var midvintern perioden då solen svängde och vi gick mot ljusare tider. För att befästa det gjorde man alltså ett "blot", en offerfest med "massevis" av mat samt dryck. Att påstå att man drack upphettat vin är ej alls långsökt. Vi vet att Vikingar hade vin med i sina laster ifrån det övriga Europa.

Om deras kokkonster vet vi föga, men förmodligen hettade även de upp vin med kryddor för att värma sig.

Och visst, är det gott och mindre "klistrigt" att göra sitt eget "glödgade" vin

Varm Chardonnay med Granny Smith äpplen:






"Some Chard" för 95:-
Smörig, ekad, riktigt gul, fruktig men torr Chardonnay

2-3 Granny Smith äpplen

Ekologistk råsocker.

Sjud upp (låt aldrig koka) samt
låt stå i ca en timme.


Servera gärna med en skiva äpple till






Tack alla för en trevlig glöggprovning i Stockholm

/ Er Simon