tisdag 20 december 2011

Vinprovning Malmö

Med njutningsfulla Riservor på kvällens agenda, nådde vi till vad
som anses vara Sangiovesens perfektion.


Brunello eller Sangiovese grosso. Denna undersköna kloning som i sig är en aning större, lite brunare,än sin storebror samt ej fullt så sträv i sin natur.
Egentligen är Brunello ej en utan hela 6 olika kloningar.

Rätt lagrad i ex antal år (minimi 24 månader), ger det undersköna viner
där tanninerna i princip kan lagras bort.

Ugolforte 2005 Brunello di Montalcino




Vi fann en härlig doft, med starka inslag av rostat fat, vanilj, körsbär samt
allt med en härlig kryddighet.

Smaken är mkt harmonisk. Tanninerna är minimala, och körsbärstonen len.
Lagom fylllighet, kryddor, örter och en svag chiliton i eftersmaken.


Ugolforte måste dekanteras minst en halv timme innan.
Det råder bra ekning, den är märkbar både i doft samt smak.

Årgång 2005 skall båda för både doft & smakupplevelse i en Brunello,
det är brukligt.


För 349:- får vi härlig kvalité, men det måste medges att lillebrödrar för ca 100:- mindre producerar nog så bra Brunello!

Avnjut Ugolforte till riktigt bra kött eller en härlig ostbuffé!

Salute!

/ Simone