onsdag 2 november 2011

Ekologi samt Arabica vid glöggsläppet 2011

Många äro de drycker som det går total trend i. Glöggen är såklart inget undantag.
Vi har fått genomlida ? eller njuta? av allt ifrån lakrits, äpple, hallon, vanilj,
samt hjortron. Det är väl i princip endast "skumbanan" som har saknats.

Själv kanske jag är för mkt "vinstofil", men det är faktiskt så, att glögg ÄR VIN,
och så vill jag att det skall få vara.

När människan lärde sig att göra karamelliserat socker,så tog man ett nät, la sockret i detsamma samt tände på. Häröver hällde man således vinet. Intressant är att det faktiskt var lika mkt vitt vin som rött vin som användes. Oftast ett kryddat vin, då vin vid transporten till Skandinavien var så dåligt och surt att man helt enkelt kryddade det för att få bort den totalt sura smaken.

Nåväl, gårdagens glöggsläpp gjorde mig glad. Det verkar som vi mer och mer börjar gå tillbaka till "basic". Det är mer vinglögg, det är ekologiskt, det är t.o.m utsatt på en del flaskor vad för druvor som är använda. Tack för det, ursprung samt innehåll är mer än önskvärt.

Årets blossaglögg 2011 Arabica



Arabica är framställd av 2 gröna druvor samt en blå. I det tillsätter man Arabica
bönor. Och låter den lagras i ca 5 månader. Inga tillsatser avänds

Det är ett sammelsurium i doften av kaffe, vin, samt mkt alkohol
Lite rostad ek går igenom, och det är svårt att finna en röd tråd.

Smaken, är av vin, med svaga inslag av kaffe.
Personligen saknar jag en aning fyllig rödvinskaraktär, samt
arabicadoften & smaken kunde vara tydliga

Årets glögg är förvisso ett mkt trevligt inslag var år.
Dock tycker jag att de kan vara mer karaktäristiska.

För 89:- får du dock en bra glögg, som säkerligen växer med lite
ischoklad till.



Ripa Organico glögg





Med fin balans är här en blandning av Sangiovese druvan samt Montepulciano ifrån södra Italien

Doften är klassisk. Härliga glöggkryddor som balanserat gifter sig med Sangiovesen.
Glöggen är på alldeles lagom 10%, samt helt ekologisk

Smaken är en aning söt, men med vinet i behållning kryddorna till trots.

Det råder balans i RIPA samt det är trevligt att den även finns i mindre flaska.

För 79:- får du en bra traditionell glögg, med härliga inslag av Sangiovesens
körsbär och strävhet i en omsorgsfull blandning av julens kryddor.

PS! Var försiktig vid spisen, glögg skall aldrig koka utan sjuda.

/ Er Simon