Nej, skottarna var inte först på plan. Troligen var det istället några irländska munkar som kom underfund med hur man skulle gå till väga för att skapa denna gudabenådade dryck.
Över Irländska sjön kom sedan whiskyn till Skottland och där slog den rot med besked. Idag räknar man till fyra huvudregioner där man producerar högklassig skotsk whisky.
Highlands, Lowlands, Campbeltown och Islay.
Var och en med en egen karaktär och smak.
Highlands är den största regionen med många olika karaktärer, men med ljungens sötma som gemensam nämnare. Regionens hjärta är den kända River Spey.
Lowlands står främst för en lättare whisky och ingår ofta i olika blends, blandningar som ska lyfta fram enskilda whiskymärkens specialiteter.
Campbeltown var en gång i tiden en av de stora regionerna med en stor produktion och många destillerier, men historien om förflackad kvalitet släckte många av dessa. De två som finns kvar producerar fin maltwhisky med en sälta som är något av regionens kännemärke.
Islay, slutligen, är kanske mest känd för sin rökiga smak. En unik kvalitet som kommer sig av den speciella torv som man eldar med då man torkar sitt korn.
Whisky är mycket tycke och smak. Och ska så vara. Men de flesta är eniga om att det är i Skottland som whiskyns själ står att finna.
Tack killar för en trevlig "svensexaprovning" i Lördags,
och lycka till med bröllopet!
/ Er Simon