måndag 26 september 2011

Champagneprovning i Malmö

I Fredags hade vi premiär för höstens öppna provningar i Malmö.
De öppna provningarna är till för dig som kanske ej kan samla ett minimi
om 8 personer, eller så har du ett gediget vinintresse du vill vidga.

Vi blev många, och vi provade härliga Champagner.

Nedan i inlägget efter bilderna finner du en länk till höstens samt vinterns övriga
öppna provningar


Champagne

är ett vitt vin gjort till stor del på blå druvor. Pressningen blir därför ett känsligt arbete; druvskalen får ju inte ge någon färg ifrån sig. Skördeuttaget blir bara 100 liter druvmust från 160 kg skördade druvor.

Druvmusten får jäsa en första gång på tank. Det stilla vinet från olika växtplatser, druvsorter och årgångar blandas normalt till "la cuvée". Varje champagnehus har sin egen stil och därmed sitt eget hemliga recept för blandningen, och den största delen av skörden årgångsbetecknas inte.

När "la cuvée" är blandad tillsätter man lite rörsocker och jäst - "liqueur de tirage" - och vinet fylls på flaskor som förses med kapsyl och får ligga "sur lattes" i champagnehusens svala källare nere i kritbrotten i minst tolv månader.

Nu äger den andra jäsningen rum, på flaskan. Sockret och jästen bildar kolsyra och vinet blir mousserande vid "la prise de mousse". Kvar i flaskan blir en jästfällning, en "depôt". För att kunna avlägsna fällningen placerar man flaskorna i speciella träställningar, "pupîtres". I ställningarna vrids flaskorna upprepade gånger, "remuage", och vänds med halsen nedåt, "sur pointe", så att fällningen till slut samlas vid kapsylen. Vinet är nu färdigt att genomgå den så kallade degorgeringen då flaskans hals doppas i ett köldbad som är minst -18 grader. Fällningen bildar då en ispropp i flaskan. Kapsylen tas av och isproppen med fällningen kan skjutas ut ur flaskan.

Innan man sätter i champagnekorken tillsätter man "liqueur de dosage". Det är en blandning av champagne och socker som ger vinet sötma. Därefter sätter man en stålgrimma över korken, en "muselet", som håller emot trycket. Champagnen lagras nu ytterligare innan den får säljas; enligt en lag från 1997 måste standardchampagne lagras minst 15 månader före degorgering innan den får säljas. Årgångschampagne får säljas först efter tre års lagring.










"Vive la France" samt sthoort tack för en trevlig kväll!

Klicka på raden här för höstens öppna
provningar


/ Ton Simon