Sangiovese.
Denna sträva bittra druva med stora inslag av omogna körsbär.
Denna undersköna druva som vid rätt omsorgsfull odling samt lagring ger nästan silkeslena viner.
Och nog är det så, att i lilla bergsbyn Montalcino produceras kanske
de bästa Sangiovesevinerna.
Jag brukar säga, smakar det så kostar det. Men, det finns billigare variationer, det gäller bara att finna dem.
En Brunello kostar sällan under 200:-. Vinerna är klassificerade med en DOCG bemärkning.
Kategorin under är ju som alltid DOC, och här finns det pärlor.
En Brunello i underkategorin kallas för "Rosso di Montalcino".
"La Velona"
Ifrån det högt belägna slottet "La Velona" kommer detta härliga vin med 100% Sangiovese Grosso.
Vi fann den klassiska smaken av Brunello, med mkt fatkaraktär, körsbär, russin
och en aning kakao.
Vinet är klart, men gör sig säkerligen MER vid ett par års lagring.
Njuter du av Sangiovesedruvan? Den 21 oktober gör jag en öppen provning i Malmö
med temat: "Prestigeprovning Chianti Classico & Brunello di Montalcino"
Klicka på raden här för mer info
För 139:- får du ett ljuvligt vin som i detta fallet var alldeles utmärkt till en Västerbottenost gratinerad kantarellstuvning.
"Salute"
/ Er Simon