fredag 27 juli 2012

Champagneprovning Malmö Skåne, med Biodynamisk Champagne



Vid senaste Champagneprovning Malmö Skåne Göteborg Stockholm nådde vi till slut till en personlig härlig biodynamisk Champagne, helt i tiden helt i trenden. Ofta på mina provningar får jag såklart frågor , en av de vanligare är, vad är mest populärast just nu? vilken föredrar du? är de stora märkena så bra som de utger sig för eller det är mkt marknadsföring?



I över 300 år har detta nektar ifrån distriktet Champagne kunnat ta bra betalt för sitt vin, och levererat enorma mängder bubbel. Vi svenskar anses vara bra trendmedvetna, och det exporteras inte mindre än 2 miljoner flaskor hit vart år, vilket betyder att vi är det elfte landet på exportlistan.

Vad är det då vi dricker?

Kortfattat kan sägas att de stora husen, Moet, Dom Perignon etc etc, levererar år efter år sitt vin alltid nästan identiskt i smak oavsett druvans kvalité. Detta kan man göra eftersom man ej har några egna odlingar.
Man köper alltså in druvorna ifrån kontrakterade bönder, gärna med en bra spridning ifrån norr till söder.
Detta leder till att man har en mångfald i smaker, innebärande att man kan blanda sitt vin på nästan identiskt vis år efter år. Personligen vill jag ej besöka dessa stora hus, då de mest är stora industrier eller rena rama "disneyland" sommartid.

Hur är det då med de små husen? Ja, ypperligt skulle jag vilja påstå. Priset är oftast lägre, man har en mindre produktion, är varsam över skördeuttaget, gör det mesta för hand eftersom ekonomi saknas för högteknologi. Hantverk

Framför allt så är det personliga Champagner, eftersom skördens kvalitée varierar år efter år.
I och med det, vill jag påstå, att här finns det smakmässigt pärlor att botanisera i.

Är du osäker ifall din Champagne är "egen gårds odlad" eller ej ? Titta på etiketten:

NM- Negociant-manipulant. Inköpta druvor
RM - Récolant-manipulant. Odlare som gör sitt eget vin
CM - Cooperativ de manupillation. Koperativ tillverkning


De stora trenden just nu, kan sägas är  Roséchampagne, blancs de Blancs champagner ( dvs gjorda enbart på Chardonnay, samt ljuvliga Blancs de Noir, Champagner på Pinot Noir.

Prisvärda personliga kan benämnas märken såsom: Launois, André Clouet, Pierre Peters samt nedanstående biodynamiska: Francois Bedel Extra Brut





Det är en härlig stank av nymockat stall i doften. En ljuv ton i smakerna av röda äpplen, blod apelsin samt rostat bröd & nötter. Fantastiskt att detta trevliga lilla hus vågar sig på att producera Biodynamiska Champagner.

Francois Bedels Champagner finner du på lite större systembolag, annars är det bara att beställa.
Och beställ flera, för 316:- får du en mkt personlig Champagne som lär öka i smakrikedom efter ett par års tid i källaren.

klicka på raden.

Trevlig sommar

/ Ton Simon