lördag 2 juni 2012

Vinprovning Ystad Österlen Simrishamn med ett avstamp i Veneto med dess Amarone

Vår premiär vid vinprovning Ystad Österlen Simrishamn blev väldigt välbesökt.  Det är oerhört tacksamt att som föreläsare få en stor entusiastisk publik. Efter att ha provat en handfull underbara Chianti viner, avslutade vi lite norröver i det underbara Veneto. Amarone.... Det fylliga mörkrubin röda guld. En populäritet, som bara verkar växa monumentalt. Ett hantverk, som tar sin tid, varav sitt pris. Betänk, att druvorna alltså får ligga och torka i upp till 6 månader  med daglig övervakning. Finner man under torkningen en enda dålig druva, måste den med gåendes gång plockas bort. Med kunskapen om att ett enda futtigt glas innehåller ca 140 druvor, så förstår man hantverkets oerhörda tidskrav. 

Innan vi doftade samt smakade av vinet nedan, provade vi en fyndig Valpolicella Superiore.  Kortfattat är skillnaden som sådan, att de "vanliga" Valpolicellorna, har samma druvsammanställning, men görs alltså ej på torkade druvor. Personligen tycker jag att Valpolicellorna ofta får stå lite i skymundan för storebror Amarone. Njut båda. Valpolicella till mat, Amarone till chokladdesserten eller ett glas i hängmattan, serverad ca 18 grader "chilled".

Capitel de Roari 2008





I familjen Righettis underbara vinportfölj, är det måhända deras Ripasso viner som utmärker sig mest. Men de tillverkar såklart även Amaroneviner. Och till förhållandevis låga priser. Med tre år på franska barriquer  (små täta fat ) är vinet någorlunda. Det borde lagras ytterliggare ett par år på flaska för att nå perfektion. Det är en aning ungt, men likväl njutbart. Doften sticker till rejält med hög alkohalt och inslag av starkvin, fat, körsbär samt en aning vanilj. Smaken är ett sammelsurium av plommon, körsbär, viol, en aning nötighet samt kaffe & cacao.  Matäktenskapet då?  Jo med väl lagrad Stilton ost eller varför ej en riktig fransk chokladkaka så är det fullbordat. Äkta kärlek alltså. Capitel kostar 185:-, och är väl i medelkategorin av de Amarone viner vi finner på vårt fantastiska systembolag. Den 20 Juni är det åter öppen Vinprovning Ystad Österlen Simrishamn. Då besöker vi Alsace samt gör en mellanlandning i härliga lilla kommunen Chablis i Bourgogne. Väl mött , det finns platser kvar.


/ Simone