torsdag 7 juni 2012

Ölprovning Malmö Skåne med härliga nya sommaröl


Den 1 Juni var det nytt sk "släpp" på systembolaget. Det släpptes hel del nya viner som skall skärskådas så småningom men även härliga sommaröl. Ölprovning Malmö Göteborg Stockholm har i nuläget provat av två stycken. Hur skall då en öl vara sommartid? Jag menar på att det sommartid finns två kriterier en öl skall uppnå. Det ena är en härlig sommarale med massor av torkad frukt samt god citrussmak som bemöter den grillade maten samt fisk & skaldjur.

Det andra är att finna en lager för extremt varma dagar då du verkligen vill släcka törsten, och smaken skall vara enkel.



Halmstad summer lager


I extremt varma klimat, ex delar av USA samt Mexico använder man sig av majs då man gör lageröl. Det ger helt lättdruckna öl som är bäst när hettan är som värst. I Halmstad summer lager, har man valt att blanda, dvs man använder sig av både mältat korn samt majs, i blandningen. Och resultatet är just lättdrucket. Måhända man kan uppleva den lite blaskig vid 18 grader, men en varm dag lär den släcka törsten. Vi fann smaker av en aning majs, korn , päron samt en aning citron. Tro det eller ej, för att vara en lager fann vi även den sk "brödiga" smaken av kex,, Halmstad summer lager, är en perfekt lager på en riktig solskensdag.. Mat därtill är tveksamt


"Brutal brewing"



Helt ärligt, så är det mkt svårt av burkens design att utläsa om det var en lager eller "ale" som inhandlades. Med hänsyn till dess design som har en sk "råhet" i kombination med att den är annorlunda trodde jag verkligen att det var en "poppig ale ifrån något Skotskt microbryggeri. Till min stora förvåning så är den en Svensk lager. Klart övertygad om att den var en "summerale" så måste jag likväl dra den i pris mot dess konkurrenter.

Prisvärt: 9.90:-

Vi bemöttes av en enormt brödig maltig doft. Knäckebröd. Smaken är kryddig med starka inslag av torkad frukt. Enormt mkt citrus åt lime hållet. Aprikos. Till det förvånansvärda priset av 9,90:- kan jag faktiskt bara skriva.  Bra, en god "vardagssemesterpilsner", vars citrusinslag möter grillens mat perfekt.

Vill du boka ölprovning med sommarens inslag? Gå in på Ölprovning Malmö Göteborg Stockholm och botanisera samt hör av dig!

/ Er sommar  Simon