onsdag 4 januari 2012

Vinprovning Malmö med härlig kryddig Côtes du Rhône

Vinprovning Malmö med härlig kryddig Côtes du Rhône


Från staden Vienne i norr, till undersköna Avignon (påvarnas exilstad) i söder, bereder området ut sig. Vinerna härifrån var världsledande under hela 1800-talet, och det var faktiskt ganska vanligt att man använde Rhôneviner i Bordeaux cuvéerna, för att höja kvaliteten. Bordeaux priserna är som bekant väldigt "upphausade", de är mer stabila här, men både kvalité samt priser är på väg uppåt.

Här finns en otroligt stor variation då det är tillåtet helt upp till 21 olika druvtyper i vinerna.

Det sägs att fenicierna odlade vin här redan 500 år före kristus, och skall man tro historien så stämmer det nog, då de hade med sig en druva ifrån staden Shiraz i Persien. Förfranskat blev således druvans namn Syrah här. Och visst, det är här druvan Syrah verkligen kommer till sin rätt, gärna blandad med andra druvor för att dämpa dens strävhet.

Framställningsproceduren är mäkta intressant och i Södra Rhône låter man de olika druvorna jäsa tillsammans, till skillnad ifrån i tex Bordeaux där de jäser var och en för sig.

Parallèle 45 Jaboulet 2009






Här i närheten av "Hermitage" kullen på 45:e breddgraden finner vi denna välkända vingård som även producerar "Crozes-Hermitage" viner.

Rankorna är över 20 år gamla, och med hänsyn till breddgraden, får druvorna många soltimmar vilket i sin tur leder till att vi får fantastisk mogna druvor.

55% av vinet innehåller Grenache Noir med sin kryddor och eldighet
45% av vinet innehåller Syrah med sin kraftighet och höga halt av garvsyra

Druvorna har sedan jäst tillsammans på ståltank.

Vi fann en härlig doft av bär och kryddor.

Den mörkt blåröda färgen är intressant och gav fina "tårar" hängandes i glaset.
Smaken är eldigt kryddig med inslag av mörka sträva bär och mkt peppar.

Vinet vinner ej på lagring, och för 99:- får du ett vin som är alldeles utmärkt till riktigt mörkt kött samt mustiga grytor. Varför ej till en riktig "Boeauf Bourgignonne" på klassiskt vis.

Salût!

/ Ton Simon