torsdag 13 oktober 2011

Vinprovning i Stockholm

Fermentering. Dekantering. Malolaktisk jäsning. Taniner. Ekfat. Phylloxera. Tårar på glaset. Syre. Druvor. Skörd. Blandning. DOC. DOCG. "Supertoskanare". Firenze. Siena. "Chiantigiana". "Gallo Nero". Chianti Classico. Det är mkt historik, ren fakta samt härliga smakupplevelser vid en provning.

När vi denna sköna klara höstdag i Stockholm, hade smakat av Chianti & Chianti Classico, återstod lila bergsbyn "Montalcino" och druvan: Brunello di Montalcino, eller Sangiovese Grosso som den oxå kallas.











Val di Suga






Vi möttes av Brunellos underbara tegelröda färg.

En härligt eldig doft med inslag av ek, plommon samt kryddor.

Smaken är fylligt intensiv. Ljuvliga lite sträva körsbär.
Nyanserat, samt med rätt luftning i det närmaste silkeslen.

Val di Suga är en bra Brunello att dricka nu, men den bör
nog ändå ligga till sig ett par år till.

Vinet passar utmärkt till vilt, barbariska biffar samt lamm.

Tack för en mkt givade provning!

Gillar du Italien samt Brunello?
Den 21 oktober gör jag en öppen
Chianti & Brunelloprovning i Malmö
Klicka på länken här för mer info


/ Er Simon