måndag 20 december 2010

"Jupiters blod" ifrån det klassiska Chianti

"Chianti Classico" är som många vet det klassiska området i det större området "Chianti".

Är då skillnaderna markanta? Nja, förr var skillnaden på kvalitén nog stor, men idag menar jag på att man likväl kan finna nog så hög kvalité ifrån det större Chianti.

Den stora skillnaden är att man i "Chianti classico" ej får lov att använda sig av ljusa druvor alls, vid blandningen.


ÄR man osäker och dock verkligen vill garantera sig om en härlig Chianti, så kanske man dock skall vända sig till "Classico" distriktet.

Fèlsina Berardenga Chianti Classico 2007




I Castelnuovo Berardenga ingår inte mindre än 11 olika gårdar som alla odlar Sangiovesedruvan.

Gårdarnas "terroir" skiljer sig en hel del, så således är det olika karaktärer på druvorna som blandas.

Vinet vilar ca 12 månader på medelstora fat samt 6 månader på flaska innan det släpps till försäljning.


Vi fann en härlig rubinröd ljus klar färg..
Doften var full av bärinslag med en markant ekdoft samt mkt kryddor.


Smaken är den typiska Sangiovese druvan. Körsbär, kaffe, lite tobak samt njutfull syra och en viss torrhet...Ekningen är markant vilket lett till att vinet "gosat" till sig till perfektion.

Detta är ett ypperligt matvin till bättre kött eller en härlig ostbricka.
Eller varför ej som ett lite bättre "snackevin" för att ta bort Julens söta glögg eftersmak i munnen ?

För 139:- får du en bra Chianti Classico som säkerligen kan mogna till sig ett par år extra i kylen.


Tack för en trevlig Chiantiprovning med mkt snö & härlig julstämmning!


/ Er Simon