"Vin Santo" det heliga vinet
I en klassisk Chianti, är det alltid nästan ett par procent utav den lite menlösa gröna druvan Malvasia. När den skördats, låter man en del av de resterande druvorna, torka, oftast på tidningspapper. Man torkar även druvsorten Trebbiano.
Sedan låter man vinet lagras i små ekfat i flera flera år.
Genom att lagringen sker genom årstiderna, växlar det mellan sommarens hetta och vinterns kyla, och i och med detta jäser druvorna ett par ggr.
Förr var det "heliga vinet" välkomnande när bönderna kom in ifrån åkerns hårda arbete.
Idag nyttjar vi det ofta till ljuvliga desserter eller till härligt smakrik ost
Vin Santo Serelle 2006
Här fann vi ljuvliga dofter av honung,apelsin samt underbara smaker av russin, aprikos, söta bär samt vanilj och ekfat.
Smaken i munnen är underbar, och icke! Vi sköljde munnen efteråt
Att dricka detta vinet "chilled" är verkligen att rekommendera. Här är så mkt ljuvliga smaker att det är synd att kyla bort dem.
Och varför ej dricka det som ett "snackevin" tillsammans med härliga "Biscotti Mandorle" (mandelskorpor).?
Tack tjejer för i Lördags. Fint bemötande, trevligt sällskap samt tro mig en "snöupplevelse" i bilen hem!
Tack för upplevelsen!
/ Er Simon