onsdag 22 december 2010

Ek, vanilj samt mogna jordgubbar ifrån Spanien!

Med mkt socker ifrån glöggens värld samt strävhet & körsbärssmak från Chianti, kan en härlig prisvärd avstickare till Iberiska halvön ge balans i juletidens alla smak & doftupplevelser.


Tempranillo, denna druva som för ett tiotal år sedan, nästan räknades som en andra klassens druva, har fått ett välvärdigt uppsving. Och visst är den lite av Spaniens nationaldruva, där den är känd under ett tiotal namn.

Tempranillo denna relativt enkelt odlade druva, knoppar sent samt mognar tidigt, vilket gör den idealisk för vinbonden som ej behöver bekymra sig för frostskador samt övermognad.

Efter 8o-talets halvhysteri med Riojaviner, har man nu generellt sett, dragit ned på skördeuttaget, och det märks att jordarna nu får lov att andas.

Känd för sina ljuva inslag av: jordgubbar, choklad, plommon läder jord, ek samt allt med en hög syra, var det med njutning det öppnades en:

Club Privado Reserva




I västra Rioja, är klimatet kallare samt variationen mellan dag och natt större.
Vingården Baron de Ley, är en av Riojas största, och de erbjuder en bred portfölj av viner.


Club Privado, är lagrad 24 månader på Amerikanska fat.
Här är ljuva inslag av
plommon, körsbär, läder samt med en precis lagom ton av vanilj och ekfatskaraktär.
I den lena eftersmaken dyker det upp lite dill.


För 103:- får man ett vin, som kanske ej vinner på lagring, men nog väl värt sina pesetas.

Ett vin som passar sig utmärkt till ett jullamm eller varför ej till julens ostar!

Feliz Navidad!


/ Er Simon