måndag 20 maj 2013

Champagneprovning Malmö med blanc de blanc och efterföljande sabrering

Champagneprovning Malmö avnjöt senast ett par riktiga trevligheter. Munken Dom Perignon lär ha uttryckt att "jag dricker stjärnor" första gången han smakade av misstaget, och visst är det så man känner sig alltid lyxig och flärdfull med riktig Champagne.



Tillverkning

Champagne är ett vitt vin gjort till stor del på blå druvor. Pressningen blir därför ett känsligt arbete; druvskalen får ju inte ge någon färg ifrån sig. Skördeuttaget blir bara 100 liter druvmust från 160 kg skördade druvor.

Druvmusten får jäsa en första gång på tank. Det stilla vinet från olika växtplatser, druvsorter och årgångar blandas normalt till "la cuvée". Varje champagnehus har sin egen stil och därmed sitt eget hemliga recept för blandningen, och den största delen av skörden årgångsbetecknas inte.

När "la cuvée" är blandad tillsätter man lite rörsocker och jäst - "liqueur de tirage" - och vinet fylls på flaskor som förses med kapsyl och får ligga "sur lattes" i champagnehusens svala källare nere i kritbrotten i minst tolv månader.

Nu äger den andra jäsningen rum, på flaskan. Sockret och jästen bildar kolsyra och vinet blir mousserande vid "la prise de mousse". Kvar i flaskan blir en jästfällning, en "depôt". För att kunna avlägsna fällningen placerar man flaskorna i speciella träställningar, "pupîtres". I ställningarna vrids flaskorna upprepade gånger, "remuage", och vänds med halsen nedåt, "sur pointe", så att fällningen till slut samlas vid kapsylen. Vinet är nu färdigt att genomgå den så kallade degorgeringen då flaskans hals doppas i ett köldbad som är minst -18 grader. Fällningen bildar då en ispropp i flaskan. Kapsylen tas av och isproppen med fällningen kan skjutas ut ur flaskan.

Innan man sätter i champagnekorken tillsätter man "liqueur de dosage". Det är en blandning av champagne och socker som ger vinet sötma. Därefter sätter man en stålgrimma över korken, en "muselet", som håller emot trycket. Champagnen lagras nu ytterligare innan den får säljas; enligt en lag från 1997 måste standardchampagne lagras minst 15 månader före degorgering innan den får säljas. Årgångschampagne får säljas först efter tre års lagring.



Guy Charlemagne réserve Brut  blanc de blanc




Samtliga druvor kommer ifrån Grand Cru vingårdar i Oger samt Le Mesnil sur Oger. Champagnen är en sk "blanc de blanc" dvs gjord på 100% Chardonnay Det är en bra fräschör med mkt frukt.. Vi fann härliga inslag av plommon, citron samt ljuvliga inslag av päron. Vinet är underskönt som en aperetif eller varför ej till skaldjur, där citronkaraktären gifter sig med sältan. 299:- är en god bubblig festinvestering som du finner på beställningssortimentet


Guy Charlemagne  Brut  Rosé



Druvorna kommer uteslutande ifrån Charlemagnes vingård i Sezanne. Här finner man en jordmån som är väldigt mineralrik samt lerig, vilket i sin tur påverkar druvorna. Här fann vi smultron, härliga saftiga röda äpplen. tydlig grapekrispighet med en brytning av jordgubbar .. Kortfattat: Njutningsfull DEKADENS ;)
325:- får du betala för denna härliga "godisburk" som du återfinner på beställningssortimentet

Är du ifärd med att boka festernas fest?  Champagneprovning Malmö Göteborg Stockholm utför fletalet olika typer av Champagneprovningar. Givetvis sabrerar vi efteråt

Sâlut!

/ Ton Simon