torsdag 3 januari 2013

Vinprovning Skåne Malmö med ett härligt år 2013 framför fötterna

Vin & dryckesåret 2012 med vinprovning Skåne Malmö Göteborg Stockholm var enormt givande för mig.
Det var allt ifrån härligt lagrad rom i fransk stil som vid blindtest (nästan) förknippades med vällagrad Cognac.

Det var även härliga återigen lagrade Kaliforniska viner med inspiration ifrån Bordeauxblandningar som bliver mer och mer perfektion.

Chile & Argentina besöktes också flitigt rent sinnligt och det är med stor nyfikenhet jag inväntar de första bra Brasilianska vinerna på marknaden. Landet producerar minst lika mkt druvor som sina grannländer, men merparten går till druvjuice industrin. Landet har både klimat och förutsättningar att på sikt kunna skapa bra viner.

Storsatsningarna i Kina är också väldigt intressant. En för oss vindrickare kanske lite främmande tanke är att dricka annat än saké ifrån detta jätteland där vintillverkning funnits i nästan alla tider.

Liksom krig så har politik påverkat utvecklingen. Vanligt liksom i dåtida Östeuropa, var att man tillverkade ett vin för folket, samt ett för partitoppen. Att det sedan skiljde över 300 mil medan rankorna var inget man tog hänsyn till i blandningen av ett och samma vin.

Vinåret har i övrigt varit mkt intressant och givande, och det är med glädje jag ser och läser statistik över antalet läsare här på bloggen. Ni är nästan faktiskt ca 50 st dagligen. Det tackar jag ödmjukt entusiatiskt för, vilket i sin tur leder till att jag inför vin & dryckesåret 2013, får skärpa till mig och bidra lite mer med mina upplevelser i dryckernas värld.

Som vanligt går det att boka mig till ett minimi om åtta personer vid provningar. Är man ej åtta personer
så går det alldeles utmärkt att boka in sig vid de öppna provningarna som arrangeras en gång i månaden.
Allt till ett facilt pris med efterföljande middag

Vinprovning Skåne Malmö Göteborg Stockholm inleder året den 16 Januari med att utforska vinets vagga:

Libanon!

Det sägs att vaggan urspungligen var Georgien samt Mesopotamien, men det var Fenicierna i Libanon som utvecklade vinet samt skeppade det upp i medelhavet till Grekerna och Romarna.

I romarnas kornbod "Beeka Valley", sker nästan all vintillverkning med sina 300 soldagar om året.
I den mineralrika jorden, trivs de gamla franska stora Bordeauxdruvorna bäst. Phylloxeran (druvpesten ) nådde aldrig Libanon på 1880 talet så rankorna är ursprungliga . Tillverkningen idag är såklart påverkad av Fransmännen.

Inbördeskriget mellan 1975 - 1990 påverkade tillverkningen stort. Men Libaneserna gav sig, ej. Även om det skördetid var förenat med livsfara att skörda.

 Idag finner vi fantastiska blandningar här, och ett av dem är:

Chateau Ksara 2006

Med en ljuv cuvée av Cabernet Sauvignon, lillebror Merlot samt Petit Verdot fann vi njutningsfulla toner av plommon. Torkad frukt, ceder, russin samt tobak och Cab Sauvignons mörka bär. Det är en bra ekfatsrost med precis lagom inslag av vanilj. Vinet är i princip fritt ifrån tanniner. 

För 149:- finner du ett vin som är underbart härligt. Bättre nötkött eller en bra bricka med hårdost borde passa utmärkt. Annars går det alldeles utmärkt att dricka det som det är, vetandes att vi håller i ett glas, med ursprungsrankor sedan innan medeltiden.


/ Er Simon