fredag 21 september 2012

Vinprovning Skåne Malmö med härlig repasserad Italienska

Vid senaste vinprovning Malmö Skåne Göteborg Stockholm talade vi mot slutet om kraftiga viner och valet av mat. Sedan år tillbaka är just ex Amarone viner väldigt populära. De har  nästan blivit en statussymbol över vad hushållen har råd med. Men mat & ex Amarone ? Gifter det sig? Nej, jag vill absolut ej påstå det.
Är det nu så att man är väldigt förtjust i den kraftiga smaken, bör man istället välja en sk "Ripasso".

I Veneto växer de små lokala druvorna Molinara, Corvina Veronese samt Rondinella.
Två utav dessa måste alltid vara med vid jäsningen av ett Amaronevin. Men, innan dess låter man druvorna torka ut och nästan bli russin. Här bildas druvsocker som gör att vinet vid jäsning får en högre alkoholhalt.
När vinet är färdigt lagras det minst 3 år på ekfat. Så tillverkar man mkt kortfattat ett Amarone vin.

Således har vi alltså kvarvarande druvrester, som luktar underbart. Vid Ripasso tillverkning använder man sig av dem, men tillsätter oxå  EJ torkade druvor av Rondinella , Molinara & Corvina Veronese.
Vad vi får är alltså ett "repasserat " vin som påminner mkt om Amarone, men är ej lika kraftigt Jag vill påstå att med rätt val, har det lika mkt underbara dofter samt smaker.
Colognola ai Colli 2006 Ripasso


Vi fann en härligt kryddig smak med starka inslag av mörka körsbär, salvia, svartpeppar, choklad samt kakao. Ekningen är märkbar med fina inslag av vanilj och ekfatsrost. Vinet har lagrats sedan 2006, och det är märkbart då tanninerna nästan helt försvunnit. En smakfull pärla. Vinet ovan finns ej på systembolaget, men du finner nog så goda ifrån just samma by Colognola ai Colli.

Välkommen att höra av dig!

/ Simon