Sedan år 1141 har Baronerna Ricasoli i Toscana producerat härlig sträv men även silkeslen Chianti. De senare generationerna har gjort vingårdarna till de ledande med över 25 hektar mark. De senaste åren har man gjort en satsning på att optimera gårdarna. Man har satsat stort på forskning och indentifierat hela tolv olika rankor.
De bästa "föräldrarna", använder man till gårdarnas bättre viner som vi känner såsom:
Brolio Chianti Classico för 115:-, samt en av storebröderna (som lagras väl i kylen) Castello di Brolio för 328:-.
Härförleden testade vi alltså den nya "lillebrodern" på vinprovning Malmö
Chianti del Barone Ricasoli 2010
Det är svårt att inte jämföra denna vardags Chianti med sina storebrödrar. Den är mindre ekad samt på andra kvalitens druvor i jämförelse.
En vacker rubinröd färg. Doften var ung, sträv, och alkoholen är märkbar samt sticker starkt till i näsan.
Men, smaken, är mångt och mkt likt sina brödrar. Mörka körsbär, mkt örter, en viss strävhet med mkt taniner. Inslag av rosor, samt lite ek. Vinet vinner ej på ekning, det är ungt och skall drickas ungt.
För 89:- får du en alldeles hyfsad vardags Chianti som till fördel dricks till bra pasta rätter och möjligtvis till nötkött.
Det är en härlig portfölj Barone Ricasoli har för alla tillfällen.
Salute!
/ Simone