Först får druvorna jäsa var för sig, och sedan en tid tillbaka är blandningen gjord i Toscana.
En riktig Chianti måste innehålla minst 80 % Sangiovese. De andra druvorna är oftast, Cabernet Sauvignon, Merlot eller Canailo Nero. De olika druvsorterna jäser var för sig, och sedan blandas de helt enkelt.
(Det vanliga är att man använder stålcisterner, eller gamla cementfat för blandningen)
(Det är en upplevelse i sig att njuta omkring bland druv & jästrester, doften är fantastisk)
Vinet får sedan stå och mogna samt gifta sig med varandra. Sedan är det helt upp till gården själv, vad för kvalité man vill skapa av sitt vin. Vanligtvis, ligger ett bra Chianti ca 15 månader på fat samt ca 2 år på flaska innan det släpps på marknaden. De olika sorterna ekfat varierar samt påverkar smaken mer än vad man tror.
Själv hade jag sist i Toscana en underbar upplevelse då jag fick smaka gårdens stolthet en Superiore som legat på Amerikanska Bourbon fat i hela 3 år. En ljuvlig upplevelse, där faktiskt en flaska ligger kvar i gömmorna.
Avslutninsvis denna afton smakade vi av en:
Villa Caffagio Chianti Classico 2007
Vinet har legat på Slovenska ekfat och den tydliga ekningen är märkbar redan i doften som i övrigt bjuder på härlig bigarå & plommon. Färgen är härligt mörk nästan rubinröd, och klarheten tyder på ljuvlig harmoni.
Underbara tårar, svett eller gardiner om så hellre önskas uttryckt, i glaset.
Smaken är kryddig, med härliga inslag av bigarå samt örter och kryddor. En viss tobak och chokladsmak dyker oxå upp på gommen där man ej upplever mkt tanninsmak alls.
För 150:- är detta en varm rekommendation till ett lamm eller till en finfin kalvfilé. Eller njut den framför lägerelden.
Tack för två givande vinprovningar två veckor i rad.
Klicka på länken här för lite bilder!
Salute!
/ Er Simon