Chadonnay druvan
Världens mest populära gröna druva är Chardonnay av arten Vitis vinifera.
I Bourgognedistrikten Chablis och Cotes de Beaune odlas och framställs de främsta Chardonnayvinerna.
Druvan lämpar sig ypperligt för ekfatslagring varav eksmaken är mkt framträdande i vinerna. Framförallt i de Australienska vinerna.
Druvan är i sig ej speciellt aromatisk.
Men, i kombination, med en bra fathållning och bra jästsorter, ger den och utvecklar härliga smaker såsom: citrus, mango, päron, honung, med mera....
Många gånger uppfattar man vinet såsom aningen sött, det är det dock ej, det är ovanstående smaker och dofter som vilseleder oss konsumenter en del. Druvan ger torra viner..
I den nya världen trivs druvan ypperligt, och här experimenteras en hel del med den. Ju gulare Chardonnay du dricker , ju längre har den oftast legat på fat.
Många gårdar använder oxå druvan som bas i sina "blends", varav den ej alls sällan längre blandas med andra gröna druvor typ Sauvignon blanc.
I Champagne är just Chadonnay en av de tre tillåtna druvorna.
Och dricker du en "blanc de blancs" består Champagnen av 100% Chardonnay.
Chablis är ett franskt område som ingår i det större distriktet Bourgogne. Viner från Chablis görs uteslutande av Chardonnay och är i regel mycket torra, med visst inslag av syra, och lämpade för långtidslagring. Chablisdistriktet intar en sådan särställning bland vita viner att "Chablis" kommit att bli en av de mest förfalskade ursprungsbeteckningar i vinvärlden.
Själva distriktet utgörs av ett tjugotal mindre byar runt orten Chablis. Jordmånen i området är mycket speciell, med inslag av krita och lera
Viner från Chablis delas in i fyra klasser efter appellation, från enklare till exklusivare:
• Petit Chablis
• Chablis
• Chablis Premier Cru
• Chablis Grand Cru
Labouré Roi 2009
Vinet är en riktig Chablisklassiker ifrån en av världens mest intressanta producenter.
Ingen ekning förekommer, innebärande att alla aromer från druvan finns bevarat.
Här finns en enorm romantik av äpple, smör, citron och oliver.
Man återfinner en härlig aroma och det är en riktig god syra.
Fräschören sitter kvar länge i munnen....
Ett vin för ex en ljuvlig piggvar eller varför ej hummer el ostron?
Tack för en härlig vit "vitis" provning.
Klicka på raden här för bilder
"In vino veritas"!
/ Er Simon