Graves och Pessac-Léognan skrev jag om här på bloggen för ett par inlägg sedan.
Denna stillsamma afton,törstade jag dock efter ett härligt vitt vin med lagom mkt syra och gärna ett endruvesvin, ett Sauvignon Blanc, utan "konstling" utan blandning.
I Graves och Pessac -Léognan finner man nog världens främsta Sauvignon Blanc viner, och i Bordeaux äldsta distrikt regerar André Lurtons viner som faktiskt sträcker sig över ett brett prisområde.
Lurton är känd för att ha revolutionerat vinifieringen av viner ifrån Bordeaux samt för hans enastående sätt att behålla ursprunget samt hantverket, men att likväl ändå få våra moderna matstilar samt krav att s.a.s "växa" ihop.
Château Coucheroy 2008
Delar av vinet har fått ligga ca 5 månader på fat medan den andra hälften har legat på temperaturkontrollerade ståltankar. Vinet har ej genomgått någon malolaktisk jäsning utan har jäst helt naturligt.
Här är enormt mkt arom, något nosen märker med en gång. Ljuvligt.
Inslag av citron, nässla,samt äpplen, vilka framträder framförallt i den inledande doften.
I eftersmaken kommer inslag av vanilj ifrån fatningen samt en aning nötter samt en dov njutbar smak av riktigt gröna lite behagligt sura äpplen.
Trots denna Bordeaux unga ålder är det ej mkt syra, precis lagom för att vara ett underbart vin till härliga fisk & skaldjursrätter.
Eller varför ej unna dig det helt naturellt?
För 119:- är det ren njutning i glaset!
Salut!
/ Ton Simon