onsdag 11 augusti 2010

Skillnaderna mellan Whiskysorter

Det råder ju som bekant stor skillnad mellan whisky och whisky. Vi har Bourbon, sour mash, Scotch blended, Canadian, Malt, Rye, samt även Irish både blended och malt.

Den Amerikanska whiskyn har mycket av allt, vad annars?


Aromrikare, sötare och en påträngande doft av bränt ekfat. Så kan man vanvördigt beskriva den amerikanska whiskey som utvecklades av invandrare allt ifrån 1600- och 1700-talet.

De invandrande whiskeyproducenterna övergav snabbt alla de traditioner som de hade med sig från Europa, och började istället att skapa sina egna metoder att framställa "eldvatten".
Bourbon, den mest kända av alla amerikanska whiskeysorter, har fått sitt namn efter Bourbon County i Kentucky. Kentucky anses vara den amerikanska whiskeyns vagga, men liksom det mesta i det stora västerlandet förändras allt mycket snabbt och i dag produceras inte en droppe sprit i Bourbon.

Bourbon måste enligt lag ha en mäsk som består av minst 51% majs. Dess smak är mycket distinkt, ofta kärv, och det kanske mest kända märket är Wild Turkey.

En viktigt profil i Amerika är naturligtvis Sour Mash. Den har sitt ursprung i den typiska Bourbon-whiskeyn, men vid destilleringen sparar man en andel av den mäsk som man bränner för att sedan addera den till nästa mäskning. Det ger en åldring som skapar karaktär till smaken. Den stora Sour Mash-whiskeyn är den mytomspunna Tennesee-whiskyn Jack Daniels.





Jack Daniels


Det finns en vattenåder nära Lynchburg, Tennesee, en källa med ett lätt kalkhaltigt vatten. Detta upptäckte Jack Newton Daniel 1866, och snart hade han startat ett detilleri som skulle gå till historien. Jack Daniel. Sedan mitten av 1950-talet har ägandet övergått från familjens ägo, men man tillverkar exakt samma sour-mashwhiskey som Jack en gång destillerade.


Karaktären är mycket speciell. En förklaring till de nyanser som träder fram är att alkoholen får rinna genom träkol. En del av skärpan försvinner då och andra mycket spännande toner träder in i dess ställe.

Tack mina herrar för en givande whiskyprovning där vi "benade" ut skillnadera. Och vilken kuriosa att det var på den "verklige ålakungens punchverande" vi njöt av whisky.

För bilder av i Lördags klicka på texten här.

/ Er Simon