onsdag 18 augusti 2010

Fransk druva i Italien!

Organiska viner är mkt speciella. Speciellt om du är förstagångssmakare av dessa.
Oftast är vi konsumenter väldigt vana vid viner som är gjorda av besprutade druvor.

"Organic wine" är översatt på ren Svenska. Ekologiskt vin. Man kan såsom Svensk tycka att det låter otroligt avancerat. I själva fallet är det ganska enkelt. Eller väldigt enkelt. Man odlar och gör sitt vin som man alltid gjort fram till 60 - 70 talet då den kemiska bekämpningen av mjöldag samt phylloxera tog form. Helt enkelt naturligt.

Smaken är annorlunda, ibland kan man känna en viss unkenhet, ganska naturligt.
Men bli ej rädd för det, jag menar starkt att även om vinet nedan är endast klassificerat som ett IGT vin, så håller det en enorm kvalitet.

Hantverk belönar sig i längden!

Colognola Organic Cabernet della Venezie IGT






Normalt sett är Corvina och Molinara samt Rondinella de stora druvorna i Venetien. Men det finns uppstickare bland bönderna som "vågar" i "vinsnobberiets" Italien även odla vin på franska druvor.

Viner med utländska druvor kan aldrig nå de förnämsta klasserna DOC samt DOCG utan förblir i IGT... Men, ack , här kan man fynda!


Ljuvlig doft och mogenhet av bigarråer, örter, samt kryddor och tobak.
En smak av nyponsoppa, samt vinbär. Vinet har fin fyllighet samt har en härligt lagrad Cabernet färg.

Man kan märka att det absolut ej är en Fransk Cabernet. Färgen med så kort lagring samt mogenhet i kombination med harmonin har utvecklats snabbare än vad den borde gjort i sin "moderjord".

Ett underbart vin att avnjuta till sensommargrillen eller varför ej till en goder fågel!

För runt 85:- är detta ett helt klart fynd!

Njut sensommaren!

/ Er Simon