torsdag 5 augusti 2010

Kanadensisk whisky



Efter sekelskiftet rådde spritförbud i USA, och Hiram Walker som vid den tiden bara fick exportera sin whisky kunde, tack vare bristande logik i den amerikanska lagstiftningen, etablera sig som en av de riktigt stora på den amerikanska marknaden


Kanadensisk whisky destilleras i kolonnapparater.

En omgång sprit görs på en blandning av råg, mältat och omältat korn, för att sedan läggas på lagring.
Därefter blandas den med en neutral sprit gjord på majs och får ligga till sig ytterligare.



Den kanadensiska whiskyn anses av vissa ligga nära den amerikanska rye-whiskeyn, men ska inte förväxlas.
Den kanadensiska är mycket mer lättillgänglig och tar bättre vara på de olika sädesslagens specifika doft och smak
Den många gånger omsorgsfulla tillverkningen har resulterat i en mjuk och fin karaktär där ingen specifik del blir påträngande.

Tack för en trevlig whiskyprovning av förra Onsdagen.

Och tack för att jag fick bistå med denna whiskyprovning som din examenspresent.

Än en gång grattis!

För ett fåtal bilder från kvällen klicka på texten här.

/ Er Simon