Men vad skiljer då en Amarone ifrån en Ripasso?
Vid en Amarone torkar man ut druvorna, nästintill russin innan man jäser dem. I och med uttorkningen ökar sockerhalten varav vinet jäser upp till 14 - 15 %. Många gånger använder sig leverantörer utav benämningen "Amarone light" för just en Ripasso, själv tycker jag det är felaktigt då jag anser att vinet ej bör jämföras. Kortfattat kan sägas att metoden upfanns för ett femtontal år sedan då det sägs att vinmakaren på det gigantiska huset MASI, lär ha uttryckt då han rengjorde jäskaren att det var synd att låta dessa kraftiga mustiga druvrester gå till spillo. Sagt och gjort tillförde han samma druvor, dock ej uttorkade och gjorde en andra jäsning. Det har nu gått en hel del år och metoden börjar finslipas, det märks, kvalitéen börjar att bli ypperlig.
Regionen Veneto med undersköna kommunen Valpolicella |
San Rocco DOC
"San Rocco" finner du ej på systembolaget, men kan beställas. Googla för leverantörer. Ca pris: 135 :- SEK |
Funderar du på en Vinprovning julen 2015 ? Vinprovning Malmö Göteborg Stockholm kan göra en härlig sinnlig vinresa hos föreningen eller företaget till Veneto med de olika metoderna.
/ Er Simon