torsdag 8 oktober 2015

Glöggprovning med årets blossa "Earl Grey" år 2015


-"Glögg, är bara saft eller druvrester där socker tillsätts och hettas upp. Det har överhuvudtaget  inget med vin att göra"

Ja, så kan man tycka, och så kan det faktiskt vara i mycket. Men, om vi vänder på det och skriver att glögg är ganska mycket hur ett vin var förr i tiden, innan vi kunde buteljera med glas och försluta med kork så är vi mer rätt på det. 

I begynnelsen i "amforernas" tid, förslöt man kärlen med kåda. Kådan kunde ej  hålla helt tätt varav syre nådde vinet som i sin tur blev surt eller ättika. 
Ca år 420 före kristus drack man ett vin vi idag kallar för "Hippokrat vin". Vinet var sjudet med kryddor för att helt enkelt bevaras / konserveras, , allt efter "hippokrates" läkemedelkonstens fader.

 I en mer modern tid ca år 1550, sjöd man i Sverige upp vinet, men det var först på sent 1800 - tal, man började att kalla det varma vinet för glögg. Ordet just glödgat vin kom ifrån Holland där man lärt sig att hälla varmt vin över karamelliserat socker. Idag är ordet glögg för Svenskar nästan synonymt med jultomten. Mer om glögg och provningar finner du genom att klicka på raden här

Blossa " Earl Grey" årets glögg 2015


Årets glögg " Earl Grey" art nr: 76770 à 99:-
Det är en ynnest att redan nu få provsmaka årets glögg,  Det första som slår mig är den estetiska flaskan. En härlig "vintage" känsla infinner sig som övergår till tankar om Engelskt porcelain / Gustavsberg / Ostindiefararkompagniet. Vi skall som konsumenter ha i åtanken att bakom "blossa" finns väldigt kompetent personal inom smaker,  dofter, samt marknadsföring. En tanke som kanske slår dig är kan man verkligen göra glögg på thé samt hur smakar egentligen "Earl Grey" ? Citrus, eller söt citrus faktiskt.  Den andre "Earlen av Grey" lärde sig i Italien att utvinna olja ur "Bergamott"citronen. Oljan i sin tur gjorde man thé på samt samma olja finner du faktiskt i vårt Svenska snus General samt Skruf.
"Bergamott" En hybrid av citron  & suckatcitron (sötcitron)
Sötcitronens fruktkött är i sig trådlikt och lämpar sig ej att äta, men att utvinna olja samt använda till matlagning fungerar utmärkt..

Hur är den då årets glögg ?

Kall, är den lite bitter i doften med inslag av citron.  Varm är den mer tilltalande i doften. Vi benås av mkt citronsötma i smaken och efter en stund kommer julens alla kryddor likt en smällkaramell. Det är en bra glögg, trots att den ej är ekologisk samt att det även i år ej står utskrivet vad för druvor man använder.

Är du intresserad av att anordna en glöggprovning för företaget eller i goda vänners lag ?

Ifrån mig till Er önskas en riktigt god jul!

/ Simon