måndag 8 juli 2013

Vinprovning Malmö med kungen av rosé

Vinprovning Malmö gav sig förleden djupt in i roséns smultron & hallonvärld. Rosévin som för bara ett par år sedan kallades för vinvärldens fula ankunge då den oftast förr gjordes på de druvor som var över.

Så, hur väljer man då ett bra rosévin i den uppsjö utan klassifikationer som finnes? . Det är ej enkelt, men det finns ett par knep. Ett är att gå på vinets färg. Ju mer åt det laxrosa hållet desto bättre. Då har oftast vinet ej så mkt tanniner. Många ggr blir vi serverade roséviner med  inledande smultron & jordgubbe för att sedan benås av en bra "käftsmäll" av tanniner (garvsyra).

Ett annat knep är att om du har ett bra kvalitetsvin samt samma gård även producerar rosé så är sannolikheten att även rosén är god. En bra gård skulle aldrig våga sätta sin renommé på spets.

Ett annat slutgiltligt knep, är att faktiskt ifrån början handla rätt.

Vinkooperativet Les Vignerons de Tavel i Rhônes är unikt och det är här rosévinets vagga står.
Gården har en egen appelation, samt tillverkar endast roséviner. Tre stycken finner du på systembolaget
Variationerna vinerna emellan bygger på att man skapar vinet helt efter vad för "terroir" druvorna har vuxit.


Les Lauzeraies Tavel


Denna härliga rosé är korat enl vinjournalister såsom årets bästa rosévin. Med druvfördelningen:
Grenache 48%, Cinsault 32%, Grenache blanc 4%, Clairette 3%, Syrah 3%, Carignan 3% Mourvèdre 3% Picpoul 2% samt Bourboulenc 2%, . Det kan endast skrivas att detta är en riktig höjdare.

Med en frisk syra noterar vi en härlig fruktighet & kraftfulla inslag av körsbär , hallon vinbär samt allt med en stor örtighet.

Rosén är utmärkt i bersån, men med dess örtighet är det alldeles ypperligt till sommarens grillade lamm, eller varför ej till fräscha sallader. Till en hemgjord Bouillabaisse är vinet fantastiskt.

För 95:- får du ett härligt rosé som faktiskt kan drickas hela året.

Vinprovning Malmö Göteborg Stockholm arrangerar provningar med olika teman.
Välkommen in och botanisera. www.sthoor.se

Ton Simon!