Vinprovning Malmö Skåne landade senast sinnligt i den underbara vinregionen Piemonte.
Här vid Langhe bergets fot finner vi de fantastiska områdena Barolo samt Barbaresco vid byn Alba.
Här regerar den högst svår odlade druvan Nebbiolo.
Till skillnad ifrån resten av Italien, så skördas druvan väldigt sent på hösten. Det kan gå helt till slutet av oktober. Druvan omger sig av ett vitt skimmer som kommer just av den dimma som nästan råder konstant här. Druvan är nästintill frostskadad då den skördas. Just namnet Nebbiolo kommer från det Italienska ordet "nebbia" som betyder just dimma. Kortfattat kan man beskrva druvan som extremt sträv (mkt tanniner), fyllig med massor av höstaromer, viol , mörka bär samt en aning tryffel kan vara skönjbar. Vinerna kräver massor av lagring, helst på flaska så att tanninerna kan mjukas upp. Rätt lagrat ger det viner i världsklass
Barolo Albe 2007
Vinet har lagrats tre år på små Slovenska barriquer. Många producenter har mer och mer gått över ifrån stora fat till just barriquer som anses vara tätare samt suddar ut tanninerna lättare. Vinet är på väg att gå ifrån rubinrött mot tegel. Vi fann en nyanserad doft ,med underbara smaker av rosor, nypon, plommon, bigarå samt inslag av choklad och mkt mkt örter. Albe passar utmärkt till rikitgt mörka kötträtter.
För 189:- får du en bra Barolo som kan bli ännu bättre vid ett par års lagring.
Langhe Nebbiolo Pio Cesare 2007
Ifrån den stora producenten Pio Cesare kommer detta trevliga vin. Vi fann en otroligt stram doft av ek och vanilj. Vi fann en utvecklad smak av ekfatsrost, mörka bär. Det är en alldeles lagom kryddig ton, och tanninerna har verkligen gett med sig. Årgång 2007 var ifrån de egna dammiga vinhyllorna, men år 2008 finns, och betingar ett pris av 137:-. Det är en alldeles utmärkt nybörjar Nebbiolo som lämpar sig till bra vilträtter samt stora mörka stekar.
*********************************************************************************
När vinprovning Malmö, Skåne, nådde slutet av vår härliga Piemonte provning kom vi till druvan Barbera.
Druvan Barbera har länge stått i skymundan för storebror Nebbiolo. Det dröjde faktiskt helt fram till 1982 innan de första ekfatslagrade Barberorna nådde marknaden. I och med det förändrades druvan fullständigt.
Den stora skillnaden är frukten. Här är betydligt mer frukt och en mkt högre syra De är ofta uppfriskande och syran gör det alldeles ypperligt som ett stort matvin
Barbera d`Alba Luciano Sandrone 2010
Vi fann en härlig blåröd färg. Det är en bra stank av nymockat stall i doften. Här är massor av frukt, örter, viol samt körsbär Sandrones mästerverk passar alldeles utmärkt till nötkött men ännu hellre till påskens kommande offerlamm. 199:- är välspenderade pengar. Bemärk att vinet finns i det tillfälliga sortimentet
Salute!
/ Simon