torsdag 10 maj 2012

Vinprovning i Malmö Skåne med härlig Chianti Classico

Vid senaste vinprovning Malmö Göteborg Stockholm, mitt ute på Skånes härliga bygd nådde vi slutgiltligen en härlig Chianti classico. Ingenstans i vinvärlden finner man en så fridfull blandning av arkitektur, jordbruk, och landskap som i urgamla Toscana. En gång i tiden var det en brokig röra av grödor,  då man sådde det mesta för att livnära sig av densamma. I dag bereder det nästan bara ut sig av vingårdar och dess odlingar.


Så här trött blir man efter att ha varit med om blandningen i Oktober månad . Det är för övrigt vanligt att man på gårdarna även har olivodling just för att man hinner med båda. Druvorna skördas mellan slutet av Augusti - till Septembers mitt, medan oliverna skördas som i detta fallet i mitten av Oktobers tjugo gradiga solsken.


Nog är det ändå så att "Jupiters blod" Chianti Classico är ett av Italiens, om ej världens bästa viner. I det stora Chianti finner vi alltså det något mindre Chianti Classico och det är Classico som är ursprunget innan det utvidgades. Kortfattat kan man säga att stilarna skiljer sig åt då det stora Chianti gör något yngre viner. En lagring på 1- 2 år är vanlig. I Classico lagrar man i minimi 2 år samt vinet släpps ej ut på marknaden förrän efter 4 år, dvs vinet lagras på flaska i ytterliggare 2 år. Classico håller generellt bättre kvalité, men jag vill nog påstå att med lite botaniserande så finner man även enormt bra viner i det stora Chianti.



Castello di Fonterutoli 2007





Njutning. Vi fann den härliga typiska körsbär / bigarå smaken. Här är kryddor, fat, plommon, kaffe med härliga små inslag av ren kakao. Fonterutoli, är nästan ekad till perfektion.
Vinet vinner på ett par års extra lagring men är bra redan nu. För 289:- är det ett perfekt vin för härligt grillat lamm eller nöt eller varför ej ett svin på sommargrillen. Skall du i sommar arrangera ett företagsarrangemang eller svensexa möhippa i Malmö  Skåne ?  Gå in på Vinprovning Malmö Göteborg Stockholm så kan du läsa om alla de provningar jag gör.


Salute!

/ Simon