tisdag 17 maj 2011

Rödvin i sommarvärmen?

Under de kommande ljuva förhoppningsvis varma sommarmånaderna, så regerar ju det vita vinet samt även det numera så populära rosévinet.

Kraftiga fylliga kryddiga rödviner, är kanske inte det mest idealiska i hettan.

Men det finns ju varianter.

En ljuvligt len, elegant lite lite kyld Pinot Noir, passar i värmen
samt till en hel del mat oxå.


Druvan Pinot Noir:


Pinot Noir är en blå vindruva och den viktigaste druvan i röda Bourgogneviner. Den ger lätt mutationer, vilket innebär att ett sort antal olika kloner existerar, och räknas som svårodlad. Rätt hanterad ger den dock några av de bästa vinerna i världen, till exempel Romanée-Conti som ofta kallas världens bästa vin (av vinproducenten Domaine de la Romanée-Conti i Bourgogne). Pinot Noir skiljer sig från till exempel Cabernet Sauvignon i det att den inte ger särskilt mörka, garvsyrerika viner. Karaktären varierar i övrigt med jordmånen


Cuvée Margot 2008



100% Pinot Noir ifrån det ljuvliga Bourgogne.

En bärig doft med inslag av jordgubbe samt en viss fatning är märkbar.

Det är mkt krydda i smaken, en hel del tanniner samt hallonen & jordgubbarna kommer efter ett tag. Kryddorna i kombination med bären, ger en häftig smak

Servera ej vinet över 20 grader, samt se till att det får dekanteras / luftas
minst en hel timme innan.

Det tar tid för vinet att ge med sig. Det är som sagt mkt garvvsyra.
Men efter ett tags snurrande kommer det till sin rätt.

För 129:- är detta vin ett bra alternativ till sommarens grillade fisk,
lättare ljusa kötträtter, eller varför ej till härliga bär.

Salût!

/ Simon