måndag 2 maj 2011

En biodynamisk syrlig dam ifrån det Södra Rhône

Utöver att Rhône är ett av de största vinproducerande områden i Frankrike, är det
verkligen även kontrasternas.

Det är ganska svårt att sätta en exakt stämpel på vad som är typiskt kännetäckande för vinerna.

Norra delen står endast för 5% av totalproduktionen medan den Södra står för de resterande.
I Söder finner vi en aning enklare viner såsom ex Côtes du Rhône vinerna,
men självklart finns här även toppviner såsom ifrån Gigondas och Ch Neuf du Pape.

I söder regerar druvan Grenache, även om här odlas helt upp till 18 olika andra sorter.

Druvan är känd för att ge värme, mkt alkoholrika viner samt kvalité.
Den är väldigt soltålig och mognar med väldigt hög sockerhalt, vilket i sin tur leder till hög alkohalt.

Med hänsyn till den höga alkohalten, är det därför vanligt att vinerna blandas ut med antingen Syrah eller Mourvèdre.
Det gör att vinerna stillar sig samt får struktur och god fyllighet.

Vacqueyras Le Clos 2009



Vinet är helt biodynamiskt och med lika stora delar Grenache som Syrah.
Vinet har vilat ca 2 år på betongtankar innan buteljering.
Således ingen ekning alls, vilket är märkbart.

Vi fann en hög syra och hög alkohalt 15% viket är märkbart.
Men det till trots är här en härlig fruktig must med smak av björnbär,
choklad samt mkt mkt peppar i eftersmaken.

Detta är en riktig vilding, men efter ett tag lugnar det sig och vinner intryck

För 199:- får du ett spännande vin som är perfekt till musitga grytor
och mörkt kött.

Salut samt tack för upplevelsen min vän!


/ Ton Simon