lördag 19 mars 2011

Vinprovning med avslutning i Sydafrika

Avslutningsvis nådde vi Sydafrika denna trevliga afton.

Pinotage, denna underbara kloning, står endast för 2% av odlingarna, ändå räknas den som nationaldruva.


Efter Kapstaden är Stellenbosch den äldsta ort i Sydafrika som grundats av europeiska immigranter.

Staden är uppkallad efter sin grundare, Simon van der Stel som 1679 grundade orten vid den första flod (Eerste River) han träffade på när han skickats ut av Jan van Riebeeck att undersöka områdena öster om nuvarande Kapstaden.

Större delen av invånarna i Stellenbosch är afrikaaner. Ett stort antal ekar planterades i Stellenbosch vilket har gett staden smeknamnet Eikestad, ekstaden.


Stellenbosch är centrum i Sydafrikas vinindustri. Tillsammans med områdena kring Paarl och Franschhoek utgör områdena kring Stellenbosch Cape Winelands, Sydafrikas största vinområde.

Cinsaut

eller Cinsault, är en härlig, extremt liten druvsort av arten Vitis Vinifera.

Ifrån Languedoc - Roussillon har den spridit sig vidare och är vanlig i Libanesiska samt Sydafrikanska viner. Druvan är rikbärande och skördeuttaget skall hållas lågt. Väldigt vanligt är att man ex rundar av ett Cabernet Sauvignon vin med ett par procent Cinsaut.

I Sydafrika har en professor på mitten av tjugotalet korsat Cinsaulten med den härliga druvan Pinot Noir och det är den druvan idag som kallas för Pinotage.

Så ett tips för alla Pinot Noir älskare är, prova ett vin med aningen Pinotage, för halva priset får du ett bra vin med nyanser av Pinot Noir.

Jacobsdal 2004 Pinotage




Utvecklad och rökig doft, inslag av plommon, stall, tobak och fat.
Smak: Relativt utvecklad och rökig smak, med inslag av
plommon, stall, tobak och fat


Tack för en trevlig provning igår, om du klickar på raden här finner du lite bilder

/ Er Simon