Med en faslig kyla, samt små snöflingor som envist visade oss att Kung Bore vill behålla sitt grepp över oss, var det med skön känsla denna fredag att hålla en välbesökt Biodynamisk samt ekologisk sk "öppen provning"
Är det då väldigt komplicerat med Bio & eko?
NEJ, det är faktiskt ganska enkelt.
Alla vingårdar var fram till slutet av 50 - talet ekologiska, innan vi började att använda oss av konstgödsel samt besprutningsmedel.
Vin är alltid väldigt mkt ekonomi, så när man började att använda bekämpningsmedel, blev följden enormt större skördar.
Men, det är även mkt kostsamt.
Priset är en utarmad jord, kväveläckage samt en flora och fauna som tar betydlig "stryk" på köpet.
Att använda sig av biodynamik är att gå ett steg längre än ekologisk odling, innebärande att:
* Vingården blir ett slutet kretslopp
* Man använder endast naturlig jäst
* Vingården i sig själv ses som en levande organism där den är självreglerande
* Man använder sig av kisel, nässelkok samt örter under vårkanten på rankorna för att vitalisera både den och jorden
* Man brukar "såningskalendern” som upprättas varje år och som visar stjärnornas och planeternas positioner och som bestämmer vilka dagar som är bäst för ett speciellt arbete i vingården.
* Man drar upp sina egna plantor ifrån frön, inga sticklingar eller plantor utifrån är tillåtna
Bonterra Chardonnay 2009
Ifrån Mendocino county i Californien kommer denna 100% Chardonnay.
Ljuva dofter av krydda, citrus samt rostad ek. En aning mango
Härligt torr smak av gula äpplen, lite lagom tutti frutti, samt lagom "smörchardonnay" smak som annars är så vanlig då jänkarna rätt ofta i min mening "fatar" sönder dem.
Ett alldeles utmärkt val till fågel, skaldjur eller fisk.
För 135:- är det mkt Chardonnay för pengarna.
Bonterrra finns även såsom Viognier , Zinfandel samt Cabernet Sauvignon.
Tack alla för en härlig "lång" provning i fredags.
Om du klickar på raden här så finner du lite bilder.
"In vino veritas"
/ Er Simon