När vädret är som värst är det njutning och härlig känsla att kunna plocka fram viner ifrån hela vår värld och helt enkelt följa sinnets begär...
Idag är Argentina världens 5 största producent.
Utvecklingen med dess kvalitet går starkt starkt framåt.
Vinhistoriken startade redan på slutet av 1500 - talet då Spanjorer samt Portugiser hade med sig vinstockar i sitt "nybyggarbagage".
När sedan Italienare och Fransoser invandrade till landet på slutet av 1700- talet blev det startskottet för en mkt mångfacetterad vinundustri.
Länge var vinerna av dålig kvalitet.
Vanligt var långt in på 70-talet att vinerna dracks utspäda med vatten.
Men, efter Falklandskriget på 80 - talet, så har stabilitet infunnit sig i landet, och det märks stort på vinerna.
Man har gått ifrån kvantitet till kvalité.
Det enormt heta klimatet, samt kalla nätterna är utmärkt för flertalet druvor.
Dock är man enormt behov av bevattning och ofta löser man det med snö ifrån Anderna.
Druvsorterna i Argentina varierar. Inledningsvis var en variant av "Mission" den vanligaste, men på senare år finner vi utmärkta stockar av: Cabernet Sauvignon, Merlot samt Pinot Noir och Tempranillo med flera.
En av druvorna som man idag verkligen kan kalla för Argentinas nationaldruva är lilla undersköna druvan Malbec av släktet "Vitis Vinifera".
Malbecdruvan stammar ifrån Cahors, samt Loiredalen. Den förekommer även i Bordeaux, där den mest förekommer såsom en sk utblandningsdruva under namnet "Auxerrois".
Argentinas klimat är som gjort för druvan, och man kan nog påstå att Argentinarna förädlat den betydligt.
Druvan är känd för att ge koncentrerade viner med mkt fruktsyra. Oftast ger den tanninrika viner med mkt plommonsmak. Och färgen? Ja den är underbart underbart djupt rubinröd.
Tapiz Malbec reserva 2007
I det västra Mendoza finner vi Uca Valley. Vingården ligger på hög höjd vilket resulterar i mkt syrerika viner.
Vinet som är 100% Malbec kan räknas såsom medelfylligt.
Den första doften som når oss är en härlig rostad fatdoft.
Här är en härlig smak av bär, & mogenheten är märkbar. Avslutningsvis känner vi lite mineraler och tanninerna har lagt sig betydligt vilket beror på de ca 14 månader vinet legat på Franska samt Amerikanska fat.
Länge, fördömde jag Argentinska Malbec viner. MEN jag måste ge mig därhän.
När Malbecviner ifrån Argentina är så varsamt producerade samt "fatade", är det en ynnest i glaset.
För 109:- får du mkt vin för penningarna, och det bör drickas per omgående, gärna till härligt Argentinskt kött eller till mustiga härliga höst & vintergrytor.
Vill du veta & smaka mer Malbec?
Den 18 Mars gör jag en öppen provning i Malmö, där även Malbecdruvan står på agendan
/ Er Simon