tisdag 20 juli 2010

Vinprovning i Malmö med rosa avslutning

Med ljuvliga Alsace & Chablis viner, var jag tvungen att denna fredag, få med det som kanske just nu är populärast. Rosévin.

Men vad är det egentligen?

Rosévinet är ej som man tror en blandning av rött & vitt vin.
Sedan ett par år tillbaka råder en ny EU lag som innebär att rosévin
endast får göras på blå druvor.

All färg sitter i druvans skal, så skalen för jäsa med vinet, ju längre, ju hårdare färg..

I slutet av 1950 talet, började rosévinet bli populärt runtom i världen. Och visst är det så att med stor hetta så får röd & vittvin känna sig utkonkurrerat av detta oklassificerade vin.

Många ggr i vinvärlden kallas det för den fula ankungen. Detta för att det ej finns klassificeringar och benämningar, men även för att smaker & dofter är begränsade i detta vin som skall kylas väl.

Så, hur gör man då för att få bra kvalité ? Ett gott råd är att köpa kända vingårdars rosévin. En annan är priset. Vin är ofta värdemätare.


Réserve de Bonnet Bordeaux




ifrån den välkända vinmakaren André Lurton i Entre-Deux Mers kommer detta ljuvliga rosévin. Merlot & Cabernet Sauvignon har blandats, och vinet har legat på stålfat i ca 5 månader innan buteljering. Vinet har genomgått en helt naturlig jäsning.

Här är underbara somriga dofter av sommar och bär.

Smaken är mkt jordgubb, fläder, smultron samt lite citron.
Det är extremt mkt bärsmak, men vinet får aldrig upplevelsen att verka för sött.
Det är mkt torrt, men med ovanstående inslag.

Ett vin perfekt såsom sällskapsvin, eller till härliga skaldjur & fisk.

För 89:- får du ett vin med bra kvalité och med mkt sommar


Tack för en trevlig provning av i fredags!


/ Er Simon!