söndag 10 februari 2013

Vinprovning Malmö med Pinot Noir tema för "näsets" munskänkare


Vinprovning Malmö , höll nyligen en temaprovning om druvan Pinot Noir för Munskänkarnas "Näsets" sektion. Med hela 70st deltagare njöt vi oss igenom en handfull underbara Pinot Noir viner.
Vår sinnliga avsmakning började i dess moderjord Bourgogne.
Här liksom i Bordeaux & Champagne odlas mest vinstockar per hektar i hela världen. Hela 10 000 st. Cabernet Sauvignon lär vara världens enklaste druva att odla och finns i princip i hela världen. Pinot Noir är nog precis tvärtom den mest svårodlade.
Den sätter sig på tvären i de flesta jordar, men i det svala klimatet med bra jordmån av mineraler & kalk samt "ett gott hantverk" gör att i Bourgogne ger den de bästa och dyraste vinerna i världen.

Vi provade en trevlig "Bourgogne Vielles Vignes" samt "Beaune Premier cru Boucerottes " ifrån det stora huset Louise Jadot. 
Vår sinnliga resa fortsatte till Tyskland och Rheingau. Här går druvan under namnet "Spätburgunder" och den 14 åriga "Kunstler Reichestal Pinot Noir 1999  vi avsmakade var fantastiskt mogen.







Pinot Noirs karaktär överlag är den balanserade eleganta strävheten med starka toner av hallon, jordgubbe samt vanilj och ek. Karaktären varierar dock helt efter jordmån. Av de ca 50 st mutationer el kloningar som finns anser jag själv att den mest lyckade är kloningen med den fransk / libanesiska druvan Cinsaut (Cinsault). Under namnet Pinotage har den blivit Sydafrikas nationaldruva även om den bara står för ca 10% av odlingsarealen. Vår sinnliga resa mellanlandade just här i Sydafrika med en härlig "Grangehurst" ifrån Stellenbosch. Här fann vi robusta tanniner med massor av röda bär.



Calera Pinot Noir 2010


Avslutningsvis nådde vi Kalifornien och "Central coast" som är ett sk AVA (American Viticultural Area) som sträcker sig ifrån söder om San Fransisco till norr om Los Angeles. Här börjar verkligen tredje generationen vinfamiljer att nå fantastiska resultat. Stilla havsvindarna dämpar klimatet och Pinot Noir trivs verkligen.

Vinet ovan har fått jäsa i öppna ståltankar i ca två veckor, sedan är det lagrat  elva månader på franska ekfat. Vi fann en klar röd härlig färg. Doften var kryddig och bärig och rent av ljuvlig. Smaken helt taninnfri med inslag av jordgubbar, hallon, mynta , choklad samt lagom mängd vanilj ifrån ekningen.

Så hur ter sig då gamla världen mot nya världens Pinot Noir viner?.  Min mening är, att Kalifornien som odlar mest av druvan efter Frankrike har kommit i kapp. Kanske mer än så, men om ej annat med sin lite egna stil
För 199:- för denna "Calera" får du ett njutningsfullt vin som är alldeles utmärkt till fågel eller varför ej en härlig torskrygg där du kostar på dig att göra rödvinsåsen av samma vin!




"Heres to you"

/ Simon