torsdag 20 januari 2011

Svarta klövar ifrån Valdepenas

Må vara att Rioja & Priorat regerar i Spanien, men självklart finns här andra härliga distrikt att smaka sig igenom.

Ett av dem är Valdepenas.


Ca 11 mil söder om Madrid finner vi detta distrikt där Morer, Romare samt faktiskt även Goter rört om i historien.

Vinmässigt vet vi att Kalifaten av Toledo, trots sin muslimska lära tillät bönderna att odla druvor samt tillverka vin.

På 1100 - talet dyker Cisterciensermunkar upp i området. Med sig i bagaget hade de en blå druva ifrån Bourgogne. Vi vet idag att den utvecklade sig till det vi idag i distriktet kallar för Tempranillo.


Klimatet här är oerhört varierande. Från 40 grader + på sommaren till - 15 grader på vintern är det en druva med starka celler.

Druvan har vant sig vid den steniga röda jorden och är ytterst tålig, vilket givetvis bönderna är glada för.


På senare tid har viner härifrån verkligen blomstrat, och jag menar på att viner härifrån, kan minsann visst uppnå samma klass såsom "reservas" ifrån Rioja!

Pata Negra Gran Reserva 2002



I en "cuvée" av druvorna Tempranillo, Monastrell samt en aning Shiraz fann vi en aning bränd karaktär av ek. Här är mkt vanilj, samt en aning torkad persika.


Det är en mustig smak, med viss syra samt inslag av kakao & tobak samt till viss del röda bär.


Det låga priset, med en varsam lagring, är helt klart ett medelklassvin prismässigt, som mkt väl kan jämföras smakmässigt mot "reservor" ifrån Rioja.


Här torde lamm samt välgrillat svin vara perfekt.

Vinet viner ej på att lagras, så för 79:- är det bara att inhandla och korka upp per omgående.

Ta vara på Januari månads "inomhusväder" och njut mat & god dryck!

"Saludas"


/ Er Simon