måndag 10 januari 2011

Ljuv syra ifrån Bordeaux

Graves i det Östra Bordeaux, har länge fått kritik för att vinerna har s.a.s kostat mer än vad de smakat. Kritiken har varit enormt stor. Men sedan ett bra tag tillbaka har vinerna verkligen höjt sig ett stort snäpp. Man har länge vetat att jorden varit idealisk för gröna druvor, och en av åtgärderna att höja kvaliteten har varit att ta ut ett lägre skördeuttag samt att plocka druvorna för hand minsann.

I Graves, är den stora gröna druvan Sauvignon blanc, som efter Chardonnay druvan är världens mest populära. I Graves är det väldigt vanligt att den når en ljuvlig balans i de Cuvéer som görs med den gröna druvan Semillion.

Semilliondruvan står sällan ensam i vita viner, och är alldeles ypperlig då den i blandningen med Sauvignon blanc, tillför en lite naturlig sockersmak av honungskaraktär UTAN att vinet för den delen bliver sött.




Tentation du Château Le Bourdillot 2007



30% Sauvignon Blanc samt ca 70 % Semillion

Vinet har genomgått en maceration, vilket är ganska så ovanligt med vita viner. Maceration kan beskrivas såsom att man utlöser aromämnena i druvskalen, man låter alltså skalmassan lakas ur

Så här efter en tung period av mkt kryddor glögg samt nyårsbubbel, är det riktigt härligt att plocka fram ett ljuvt vitt vin ifrån Östra Bordeaux.


Vi fann lagom mkt syra. Njutbara inslag av krusbär, plommon, honung samt en genomgående härlig frisk smak av fläder. Avslutningvis är det precis en lagom mängd syra i eftersmaken.... Vinet bara växer och växer, och det är en stark rekomendation med en timmes dekantering.

Vinet passar alldeles utmärkt till fina fiskrätter av bättre råvarukvalité där råvaran s.a.s får tala för sig.

För 105:- finner du ett perfekt vin för bra fisk.
Vinet vinner definitivt på något års lugn stillsam lagring!


God fortsättning!


/ Er Simon