måndag 1 november 2010

Östra Bordeaux elegans

Floden Dordogne tudelar Bordeaux och på östra sidan finner vi appelationen St: Emilion.

Här finns två sk AC apellationer, St- Emilion samt St-Emilion grand cru. Är vinet klassificerat St-Emilion grad cru, kan det sedan aspirera om att få bli uppklassat till "Grand cru classé samt Premier Grand cru classé.

Senaste revideringen gjordes 2006, men förkastades av domstolen i Bordeaux, MEN ett undantagstillstånd gäller tills vidare.

Vinerna skiljer sig en hel del ifrån aristokratiska Médoc, då här regerar mestadels Merlot i vinerna.

Kalken och leran i jorden gör ett Merlot helt enkelt trivs bättre än storebror. Den "knoppar" tidigare och jämnare. Merlot, Cab Sauvignons lillebror ger mera fruktiga viner,med smak av korinter samt med högre alkohalt. Rätt odlad är den mer elegant. Rätt lagrad, är det för mig smakmässigt, en högst brådmogen och mer väluppfostrad lillebror.

Merlotdruvan trivs ypperligt i den kalkrika jorden, och det är just därför den s.a.s regerar. Vanligtvis dominerar Merlot i blandvinerna, men här ju även Cab sauvignon samt Cab franc, som här kallas för Bouchet.

Bäst är vinerna runt medeltida staden St: Emilion, där latinske poeten Ausonius redan på 300-talet prisade vinerna.

Les Hauts de Granget Saint - Emilion Grand cru 2006



Normalt,är att viner ifrån St - Emilion är mer "drickfärdiga" än ifrån Västra Bordeaux. Allra helst skall de ligga betydligt längre, men visst, de kan ju inmundigas redan nu.

Klokt är att låta de "dekanteras" minst i en timmes tid innan. Vanligtvis är det mkt alkohalt, och syret behövs för att stilla det en aning.

Här råder tunga gardiner i glaset. Med härliga inslag av ekfatsdoft samt kaffe, frukt & plommon?

Smaken är en aning sträva vinbär, med inslag av korint, läder,och lite blyerts.
Vinet, kommer verkligen i eftersmaken, och som skrivet ovan, lufta det väl.

Denna lilla pärla till det hyfsade priset av 159:-, vinner definitivt på ett par års ytterligare lagring!

Salût!

/ Ton Simon