lördag 5 juni 2010

Vinprovning i Malmö

Kaliforniens vinhistoria går tillbaka ända till 1769 då spanska missionärer från Mexiko byggde ett antal missionärsstationer från söder till norr. Med missionärerna följde vinet och druvorna kom att heta Mission.

Nittio procent av allt vin som görs i USA kommer från Kalifornien.

Delstaten är indelad i fem regioner: North Coast, North Central Coast, South Central Coast, Southern California och Central Valley. Central Valley står i sin tur för cirka 75 procent av den totala produktionen i Kalifornien. Dessa fem regioner är indelade i så kallade AVA (American Vinicultural Areas). Det finns totalt 107 AVA.

Klimatet i Kalifornien är i huvudsak motsvarande medelhavsklimat. Faktorer som påverkar klimatet är Stilla havet i väster och de båda bergskedjorna i nord-sydlig riktning. I norr har jordarna inslag av allt från lera, sand och grus till lätta lösjordar medan jordarna i söder ofta är magrare.

De vanligaste förekommande gröna druvorna är Chardonnay, Colombard, Chenin Blanc och Sauvignon Blanc. Av de blå dominerar Cabernet Sauvignon, Zinfandel och Merlot.









Windsor Sonoma Alexander Valley Cabernet Sauvignon 2007






Generöst fruktig doft med märkbara inslag av fatningen.Plommon, svarta vinbär, cacao, vanilj och mynta.

Smaken är fruktig med mycket fatkaraktär, inslag av svarta vinbär, plommon och vanilj. En alldeles ypperlig Cabernet Sauvignon till grillat lamm & nöt i sommar.

För 129:- är det mkt kvalité denna Californiska Cabernet Sauvignon bjuder på.

Torsdagens provning var väldigt givande. Vi gjorde jämförelser med klassiska Europeiska viner av kvalité. Smakade av dem mot Californiska viner till samma pris.

Det är generellt nog så idag att du får väldigt mkt för pengarna i USA, dock med risken..."much of everything"

Tack för en givande & festlig provning i Torsdags.

Klicka på raden här för bilder av igår!

God helg!

/ Er Simon