lördag 5 juni 2010

Ölprovning i Skåne

Konsten att brygga öl utvecklades sannolikt under yngre stenåldern. I runskrift har man funnit ordet alu, vilket troligen är ursprunget till engelskans ale. När människor började bruka jorden var det säd de odlade och världens äldsta kända recept, är ett ölrecept. 3000 år f.Kr. kände man till öl i Mesopotamien. Via Egypten, spred sig öltillverkning till Grekland och Romarriket (som dock föredrog vin) upp till germanerna.

Tidigt ute att brygga öl var också afrikanerna, men de lärde sig brygga öl av hirs och durra. I Asien bryggde man tidigt sin sake på ris ("risvinet" sake är snarare en variant på öl, än på vin och definitivt inget "brännvin"). De slaviska folken odlade främst råg på de magrare jordarna och framställde därav ett öl kallat kvass.

På 1000-talet e.Kr. lärde man sig använda humle i ölet, vilket gav ölet angenäm smak och fick konserverande verkan. Därmed var grunden för storskalig tillverkning lagd. Näringen utvecklades kraftigt under senmedeltiden i norra och mellersta Tyskland samt i Nederländerna.











Ale

är samlingsnamnet på överjästa öl. Ordet uttalas även i svenskan på engelskt vis: "ejl".
Ale tillverkas enligt äldre metoder än lageröl: Vörten jäses under högre temperaturer, vilket ger ölet en mer komplex smak. Det är också jäsningstemperaturen som varit upphov till samlingsnamnet. Malt av korn är det vanligaste men såväl vete som råg och havre används, ibland även omältat.


Gamla svenska öltyper som svensköl och svagdricka var överjästa. Dagens svagdricka är i allmänhet ett sötat mörkt lageröl.


När lagerölen slog igenom under mitten och slutet av 1800-talet skedde det på de överjästa ölsorternas bekostnad och typen dog mer eller mindre ut överallt utom i Storbritannien. I samband med det ökande intresset för öl under de senaste 20 åren har allt fler traditionella och nya ale-sorter kommit på marknaden.

Bland dessa öl finns en mycket stor variation av öltyper. Exempel: Pale Ale är den klassiska engelska typen, ljust bärnstensfärgad med stort skum och toner av frukt och bitterhumle.

Porter och stout är helt svarta öl med stor fyllig smak (från torra till mycket söta), ofta med rostade toner av nötter, kaffe och choklad. De sydtyska veteölen är allt från helt vita till brunsvarta, syrliga och törstsläckande. I Belgien är man mest experimentell, och många tillverkningsmetoder, ingredienser och kryddningar förekommer

Sleepy Bull dog summer Pale ale

Ifrån Spendrups lilla experiment & tankeverkstad kommer denna Summer ale.

Och tro mig den har kommit för att stanna. Det är underskönt hantverk rakt igenom.
.
Ljuvligt fin skumkrona, alens naturliga sedvanliga inslag, och så "ouups" kommer det, inslaget av citrus, persika samt tropiska frukter.. Och jo, smakerna gifter sig suveränt.

Vovven behåller ändå sin ale struktur smakmässigt. Alen är lite dyrare än andra sommaröl men för 19:- så har du en ljuvlig "efter stranden" upplevelse.. Jag vågar bryta lite tradition och skriva, drick den kall! Riktigt riktigt kall



För bilder från Onsdagens ölprovning klicka på raden här


Skål & glad sommar!

/ Er Simon