torsdag 18 mars 2010

Tempranillo i Barcelona

Med viss förberedelse, var jag informerad av att här på Cerveceria Catalana på Carra de Mallorca 236 , serveras de bästa Tapas Barcelona kan erbjuda i en mjuk fin harmonisk designad Spansk miljö.




Och visst är det så....!




Med ett hav av människor behandlas råvarorna som de sig bör....Med kärlek. Allt är färskt, och med en trevlig snabb personal med leende på läpparna, kan man inget annat än att le stort åter...;)



Tapas kommer ifrån verbet tapar, som betyder täcka, som att lägga ett lock på. Detta för att man i gamla dagar hade problem med fräschören i de färska råvarorna. Flugor, moskitos och andra helst ej ätbara infektörer förstörde såklart maten. Så råvaran fungerade som ett lock.

Vissa, kanske ej Rioja älskare menar på att det var ett sätt att få Spanjorerna att dricka mindre alkohol.

Genom att laga små härliga smakbitar på de fina bjudningarna, så var gästerna tvungna att stoppa ex en delikat brödbit med rökt lax i munnen mellan klunkarna.

Nåväl, hursom, så går det alldeles utmärkt att avnjuta en Rioja till.

LAN Crianza 2005




Med 18 000 hektar odlingar av druvor, så måste ändå påpekas att jorden ("terrioren") börjar att återfå sin status. För Er som minns så dracks det massor av Rioja viner på sent åttiotal och tidigt nittiotal i Sverige som ett svar på att bojkotta Franska viner för kärnvapensprängningarna i Atollerna. Detta ledde till en vansinnigt stor överproduktion där jorden aldrig riktigt han återhämta sig.

Men, se. Det har den nu, när så mkt av den nya världens viner har lett till en bättre balans.

Cosecha står för de yngre mindre lagrade. Crianza, för ett minimi om tolv månaders lagring på ljuvliga ekfat. Reserva för lagring i minst tre år. Gran reserva för lagring i två år på tunna samt två år på flaska. Gran reservan har oftast mest balans och "ekfatsvaniljen" är oftast mest harmoniell.

Som värdemätare på en Rioja som ex märket ovan, brukar jag alltid prova en gårds Crianza. Speciellt om den finns i minimi två olika kategoriseringar. Är Crianzan god, brukar oftast de äldre vara ännu mer lysande.

Ljuvliga inslag av vanilj,citron. Bär och märkbar ekning med en härlig rubinröd färg kan man hör och häpna, för 10 euro ej mer än lyfta på hatten och säga....Denna tapasbar har allt för din gom. Missa den ej!

Som om det i minnen ej är nog, verkar jag ha tagit våren med mig hem till Svea rike!
Härligt. Påsken står för dörren, och vad dricker vi till påskmaten? Återkomst inom snarast utlovas.

Trevlig helg!

/ Er Simon