lördag 18 mars 2023

Vinprovning Malmö med ljuvlig ripasso

 Amarone light ? Ja så kallas av vissa Ripassometoden. Vissa syftar lite nedlåtande på att man ej har råd med en Amarone utan väljer en snarlik Ripasso. Personligen tycker jag det är helt fel. Amarone är underbart men ej till mat. Önskar man ett snarlikt vin är just en Ripasso utmärkt. Amarone light, ja i mindre kraftighet passandes till mat.


Ripasso metoden bygger på att man tillsätter skalrester ifrån Amarone när vinet jäser och då skapas en andra jäsning. Tillåtna druvor är Corvina Veronese, Rondinella samt Molinara. Vinet är ekologiskt samt en Superiore innebärande att druvorna har högre mognadsgrad än ” vanliga ” druvor samt oftast har vinet lite längre lagringsgrad än normalt.

Vi fann härlig krydda där nejlika dominerade. Här är härlig vanilj ifrån fatningen samt inslag av bigarrå samt gula plommon. Ripasson är utmärkt i bersån men lär gifta sig till inflationsrik dyr ryggbiff eller lamm.



För vinprovning klicka på raden.

Salute !
/ Simone