fredag 22 november 2019

Champagneprovning i Ystad på grändens mat


Två fullsatta onsdagar i rad skänker ödmjukhet samt tacksamhet.

PIERRE BRIGANDAT BLANC DE NOIR


I södra utkanten av Champagne finner vi denna småskalige producent med en produktion av bara 50 000 flaskor där allt görs för hand vilket leder till minimalt med tillsatser.
Gården kämpar för att på sikt bli helt ekologisk eller biodynamisk, vilket tar tid i ” gamla världen”. Betänk själv att för att bli ekologisk måste en gård avlägsna alla stockar där jorden måste ligga i träda i tre år. Utöver det så når en nyplanterad ranka sin kulmen efter 25 år, med andra ord ett digert arbete, även ekonomiskt.
Vi fann en njutningsfull gräddig mousse där ytskiktet glänser till lite rött vilket det bör då det är en blanc de noir dvs vinet är gjort till 100% av druvan pinot noir. Här är härliga inslag av jordgubbe, hallon samt en aning körsbär. Champagnen är en riktig mat champagne och lämpar sig utmärkt till charkuterier samt lättare kötträtter.
Tack Ystad samt David och Andre för proffsigt bemötande.
/ Er Simon