Likt en jultomte glödgar jag fram mellan kontoren på min SJ släde, och det är väldigt angenämt att både få skänka god glögg på mina provningar men även julstämning.
Glögg, detta glödgande vin som nästan är lika omnämnt juletid som tomten. Glögg är i grunden ett vin som man hettade upp med kryddor för att göra vinet drickbart då det surnat. Det finns flera hundraåriga traditioner om att hetta upp vin och s.a.s ”klara” det. Gustav Vasas söta moselvin på Gripsholms slott var oftast surt efter långa seglatser så till hjälp hade han två anställda ”klarerare” en av dem hette Kilian vintappare som på kuppen blev adlad.
Ordet glögg ( glödgat vin ) omnämns först i Svenskan på sent artonhundratal. Holländare hade lärt sig att framställa karamelliserat socker som man i sin tur la över ett nät och tände eld på och sedan hällde man vinet över nätet. På så vis fick man sötma åter i vinet samt det hade en konserverande effekt.
Så vilken glögg skall man välja i den uppsjö som finns ?
De närmaste dagarna skall Ni få några tips.
De närmaste dagarna skall Ni få några tips.
GODER AFTONGLÖGG VIT EKOLOGISK
I mångt och mycket görs glögg på dåliga druvor eller rest druvor och det kan man göra då glöggen likväl skall smaksättas med kryddor.
Detta är menar jag en av de trevliga sorter som finns denna jul. Den har lagom med sötma, här är kanel, vanilj samt apelsin där allt rundas av med lite kardemumma.
Njut den varm eller varför ej i ett cocktailglas med krossad is.
Varmt tack för en trevlig stund nu är det dags att packa termosar och ta nästa släde mot vackra Göteborg.
Feliz navida