tisdag 27 januari 2015

Vinprovning Småland med "det nya Chile" för Eksjö munskänkar

Vinprovning Småland anordnade en mindre vertikalprovning för Eksjö munskänkar härförleden.

Det innovativa vinhuset Vina Perez Cruz började att plantera sina vingårdar i regionen Maipo Alto i början av 90 talet. Tanken och målet var att skapa förstklassiga viner med tydlig identitet och med bra karaktär ifrån såväl druva som jord. Resultatet är en räcke viner av mycket god kvalité där man verkligen känner av samklangen av moder jord.

Inledningsvis denna afton provade vi Cabernet Sauvignon Reserva vertikalt. Årgångarna 2010, 2011, samt 2012 avnjöts.Vi fann, svarta vinbär, cassis, bra mineralrikedom och generellt de flesta fann att vi gick ifrån klarhet till klarhet. 2012, har mkt mer balans, med en tydlig identitet samt stor druvkaraktär.
År 2012 är en aning "upphottad" där de svarta vinbären känns mer balanserade. Årgång 2012 med artikelnummer 6000 för 85:- är en druvtypisk Cabernet Sauvignon och ej alls en syltburk som så ofta karaktiserar druvan i Chiles jord.





Avslutningsvis denna afton provade vi två mycket intressanta viner ifrån gården
"Chaski" Petit Verdot  2011 art nr: 70054 á 179:- är mkt intressant. Druvfördelningen är 91% Petit Verdot samt 9 % Carmenere. Detta innovativa vin, med den ytterst sällsamma druvfördelningen, är ett riktigt kraftpaket. Vi fann mörka bär, stor kryddighet ,fat touch samt kraftfulla tanniner. Bortsett ifrån att vinet väckte stort intresse med hänsyn till druvfördelningen blev det verkligen kvällens stora favorit.
Avnjut "Chaski" till mustiga grytor eller varför ej till härliga hårdostar.

Vårt sista vin denna afton var Cabernet Franc 2012 artnr: 73338 á 129:-. Här fann vi mörka bär med en stor friskhet allt med balanserad syra och tanniner. Vinet verkligen fastnar i munhålan och torde passa utmärkt till lamm alt bra nötkött. Vinet är verkligen druvkarikaristiskt och var en stor njutning

Tack Småland samt Eksjö munskänkar för en mycket givande provning!

/ Simon