lördag 25 juni 2011

Vinprovning i Malmö

Framför näsan denna afton hade vi en härlig Chardonnay ifrån dess morderjord i Chablis, men även en ifrån USA. Alsace med uråldriga Rieslingrankor.
Härliga Rhônedruvan Viognier som idag växer så det knakar i USA.
Och avslutningsvis en härlig Sauvignon blanc ifrån Graves i det Östra Bordeaux.


Så hur påverkar jordmånen & klimatet ex en druva såsom Chardonnay?


Många tror att vinstocken behöver en viss jordmån för att ge bra druvor, men faktum är att helt olika jordtyper kan ge utmärkta viner.

Riktigt bra viner brukar komma från väl dränerade jordar med lite regn. Finns det dessutom tillräckligt med näring - främst kväve, fosfor och kalium - gör det att vinstocken växer långsamt. Stockens löv blir små och löv och druvklasar får tillräckligt med sol. Druvorna blir också ganska små - men rika på smak och arom.

Vinstockar behöver kväve i lagom dos. Alltför mycket kväve gör att skott och blad blir stora och skuggar druvorna.

Stenar och grus påverkar jordens fuktighet och temperatur samt ger bra dränering. Det betyder att vinstockens rötter måste söka sig ner djupt efter vatten. Ett stort rotsystem är dessutom en lagringsplats för vinrankans energireserver.
Större stenar på jordytan, som i Châteauneuf-du-Pape och Mosel, lagrar solvärme som värmer druvorna under natten.

Slutsatsen är att sambandet mellan jordmån och vinkvalitet är svår att påvisa. Jorden påverkar vinet, men andra faktorer som klimat, druvsort, rotstock och vinmakarens avsikter väger tyngre.

Tidigare fanns en skarp motsättning mellan Europa och Nya världen angående jordmånens betydelse. I dag är åsikterna inte alls så kategoriska och det beror främst på att många vinmakare reser världen runt och lär av varandra.


"Some Chard" Chardonnay 2009 Ekologisk





Vinet kommer ifrån Redwood Valley Cellars, och hela vingården är certifierad ekologisk.

Vi fann dofter av vanilj,ek ,samt nötter.
I smaken fann vi päron, lite tutti frutti, rostad fatkaraktär med mkt tropisk frukt.

Rekomendationer säger att detta vin är lämpligt till kyckling
fisk eller ljust kött.

Jag är övertygad över att "tutti fruttin" tar över de mesta av smaken dock.


För 95:- får du dock ett trevligt "berså" vin att njuta sommarnatten!

/ Er Simon